Skip to main content

Sponsorloop voor water: wat hebben we bereikt?

Published on: 19/12/2017

Het is alweer een aantal maanden geleden dat IRC’s eerste fondsenwervingscampagne ten einde kwam. We vertellen hieronder over hoe de campagne verschil heeft gemaakt in het district, Kabarole, in Oeganda. 

In maart 2017 namen medewerkers van het IRC, familie en vrienden deel aan de Haagse City Pier City. De reden? Om een bedrag van 10,000 euro op te halen om 1,500 mensen te voorzien van duurzame toegang tot schoon water in het district, Kabarole, in Oeganda. De campagne had vooral als doel de situatie van meisjes te verbeteren. Door de loopafstand naar schoon water te verminderen winnen ze tijd, die ze vervolgens op school kunnen doorbrengen. Een dergelijke verandering heeft grote invloed op hun toekomstmogelijkheden. Met de geweldige steun van 282 sponsors via het One Percent Club fondsenwervingsplatform is het gelukt om het streefbedrag te behalen. 

Vijf waterpompen hersteld met IRC’s systeem-aanpak

Wat is er de afgelopen maanden precies gebeurd in het district Kabarole? Het herstelproces bestond uit het repareren van vijf kapotte waterpompen op basis van IRC’s systeem-aanpak. Een groot netwerk van mensen en organisaties werkte samen om de functionaliteit van de pompen te beoordelen, de nodige reparaties uit te voeren en lokale bewoners te betrekken bij de veranderingen. De lokale vereniging van waterpomp-monteurs (KAHASA) en hun getrainde reparateurs zorgden voor het vaststellen en herstellen van technische mankementen. Daarnaast zijn zogenaamde lokale comités gevormd en opgeleid om de functionaliteit van de waterpompen te bewaken.

Samen met de bewoners rond de vijf pompen is er besloten om voortaan een tarief voor het water te betalen. Dit op basis van het “pay as you fetch” systeem. Met dit geld kan er een fonds aangelegd worden zodat ook in de toekomst kleine en grote reparaties gedaan kunnen worden.

Mukumbwe waterpomp - Rubingo Parish, Karambi Sub County

Tijdens de beoordeling van de pomp bleek dat er onderdelen ontbraken, verouderd of kapot waren, dus zijn deze allemaal vervangen. De volgende stap is om een hek te bouwen om de waterpomp beter te beschermen en rondom gras te zaaien.

 Hapiida waterpomp - Kiyombya Parish, Kiyombya Sub County

Deze pomp was al twee jaar volledig buiten gebruik, dus ook toe aan een flinke opknapbeurt. Inmiddels heeft het lokale comité ook iemand aangewezen om langdurig voor de waterpomp te zorgen.

 Bugungu waterpomp - Kibiito Sub County

Deze pomp kon al vijf jaar niet gebruikt worden. De pomp was zodanig afgetakeld, dat alle onderdelen vervanging nodig hadden. Een grote ingreep voor de pomp en een nog belangrijkere verandering voor de bewoners van Kibiito Sub County.

 Rusekere waterpomp - Hakibaale Sub County

Deze pomp is ook langer dan vijf jaar buiten werking geweest en het herstelproces was wellicht de grootse uitdaging van alle. In zoverre dat andere organisaties meerdere malen van een reparatie afzagen omdat de kosten te hoog werden geschat. Nu is de waterpomp zo goed als nieuw.

 Rweraza waterpomp - Isunga Parish, Kasenda Sub County

Hoewel deze pomp deels wel werkte, kon hij niet betrouwbaar gebruikt worden. Dus is hier uiteindelijk ook besloten om veel onderdelen te vervangen, zowel boven-als onder de grond.

En nog een extra succes...

KAHASA was zo onder de indruk van de geboden hulp van IRC en sponsors dat ze de reparatie van het opslagsysteem voor regenwater van de Burungu basisschool op zich namen. Het systeem kan de school tenminste twee maanden lang voorzien van schoon water tijdens het regenseizoen.

Wordt vervolgd...

Het werk waar we in Kabarole district mee zijn begonnen is nog niet afgerond. De lokale committees zullen officieel worden geregistreerd, er worden bankrekeningen geopend om de bedragen die voor het water betaald worden te deponeren en de waterpompen worden voortdurend gemonitort en onderhouden. Ook zullen we deze ervaring gebruiken om soortgelijke campagnes en veranderingen te inspireren. Dit om vervolgens nog meer kapotte waterpompen te herstellen en de nodige systemen te blijven uitbouwen zodat we halve oplossingen en veelvuldige reparaties eindelijk volledig achter ons kunnen laten. Een goed voorbeeld van de invloed die een initiatief zoals dit kan hebben is, dat inmiddels ook andere locaties zijn begonnen met het invoeren van tarieven voor water.  

En dit brengt ons bij...

Het verhaal van Kabarole heeft ons laten zien dat de ondersteuning en goede bedoelingen van het publiek bijzonder grote bewegingen in gang kunnen zetten en we zo uiteindelijk met relatief kleine bedragen toch grote veranderingen kunnen brengen. De sponsorloop voor water heeft 1,500 mensen duurzame toegang tot schoon water gegeven in het district Kabarole, in Oeganda. Doordat er vijf waterpompen hersteld zijn in de buurt, hoeven meisjes niet zo lang te lopen om water te halen, waardoor ze meer tijd op school kunnen doorbrengen. Gedreven door het succes en de aanmoedigingskracht van crowdfunding, is IRC zich aan het voorbereiden voor weer een sponsorloop voor water in maart 2018. Sluiten jullie je weer bij ons aan? Hou onze website en social media in de gaten voor meer informatie. 

Geschreven door Sara Bori, stagiaire voor IRC's International and Innovation Programme. Met inputs van IRC Uganda.