Skip to main content

Publicatiedatum: 23/11/2017

564 miljoen Indiërs doen hun behoefte in de open lucht. India’s premier Narendra Modi startte in 2014 met de ‘Clean India’ campagne zodat iedereen naar een wc kan gaan. Op 2 oktober 2019, de geboortedag van Mahatma Gandhi, moeten er 120 miljoen wc’s gebouwd zijn.  In deze radio uitzending vraagt presentatrice Naeeda Aurangzeb IRC’s Sanitatie Specialist Azië Ingeborg Krukkert om uitleg. Waarom is poepen in het openbaar zo’n probleem? Ingeborg legt uit dat ontlasting veel bacteriën bevat en veel mensen lopen daardoor ziektes op, voornamelijk kinderen. De gevolgen zijn enorm want ieder uur sterft er een kind in de wereld door diarree.

In haar werk probeert Ingeborg onder andere overheden bij te staan om de campagne in India tot een succes te maken. Er is nog veel werk te verrichten want veel mensen leggen nog niet de link tussen wc’s en ziektes. Dat vraagt om informatie en een gedragsverandering. Het is niet eenvoudig om de juiste argumenten te vinden om gedrag te veranderen. Bovendien heb je te maken met verschillende culturen, wat voor de ene cultuur werkt, hoeft niet te werken voor een andere. Bijvoorbeeld in sommige culturele tradities is het hebben van een toilet in huis onrein. Het is lastig om aan te geven waarom mensen een toilet gebruiken of niet.

Toilet in India

Laten we ervan uit gaan dat ze een toilet hebben maar dan ben je er nog niet. Er moet een systeem zijn waardoor alles wordt afgevoerd. Als IRC kijken we naar alle facetten van het systeem, wat is er, wat werkt er en wat ontbreekt er nog. Voldoen de wc’s aan een bepaalde standaard.

Gaat India hierin slagen? Ingeborg is heel positief en denkt dat India dit zeker gaat redden. Maar de volgende stappen moeten nog gezet worden zoals de juiste afvoersystemen, voldoende geld om de systemen te onderhouden en handhaven, enz.

Luister naar de ‘broek omlaag in de open lucht’.

Back to
the top