Skip to main content

Publicatiedatum: 07/12/2016

In voorbereiding op IRC's podcast WASH Talk (wordt gepubliceerd in 2017) kwam ik in contact met de Nepalese Radha Paudel - activiste en directeur van Action Works Nepal. Paudel is een spreker in de podcast aflevering 'Menstrual Health'. Ik was diep onder de indruk van haar werkzaamheden op het gebied van sociale gelijkheid, gender gebaseerd geweld en menstruele gezondheid. Ik was niet de enige die onder de indruk was. De Verenigde Naties beloonde Paudel's vooruitstrevende werk om de rechten van de Nepalese vrouwen te verbeteren met een Vredesprijs.

Chhaupadi traditie

Paudel's vastberadenheid om de menstruele gezondheid wereldwijd te verbeteren werd mij al snel duidelijk. Ze zette namelijk zonder enig morren om 3 uur 's nachts lokale tijd haar wekker om mee te doen aan de WASH Talk opname vanuit de studio in Nederland.

Paudel bracht tevens de zogenaamde chhaupadi traditie onder mijn aandacht die in bepaalde afgelegen gebieden in Nepal nageleefd wordt. Chhaupadi betekent letterlijk 'onaanraakbare'. De traditie houdt in dat vrouwen tijdens hun menstruatie vanwege de bloedingen als onrein beschouwd worden. Gedurende deze periode van 1 tot 5 dagen mogen de vrouwen niet in huis komen en moeten ze hun bed inruilen voor de stenen vloer van de koeienstal. Dit is ook het geval rondom de bevalling. De bloeding direct na de bevalling wordt namelijk eveneens als onrein beschouwd. Vandaar dat vele Nepalese vrouwen in deze gebieden hun kinderen in een koeienstal ter wereld brengen.

De chhaupadi traditie is in 2005 officieel afgeschaft door de Nepalese regering, maar wordt tot op heden nog door een kwart van de Nepalese bevolking nageleefd. Dit vormt een groot sociaal probleem.

Nepalese vrouw (bron: IRC)

Ongemak, ongedierte en ongewenst gezelschap

Het verblijf in de koeienschuur zorgt voor alle ongemakken van dien. 's Winters vechten de vrouwen tegen de kou van -30 graden en zomers worden ze belaagd door ongedierte die diarree en andere nare ziektes veroorzaken. De vrouwen beschikken maar over één setje kleding gedurende deze dagen en viezigheid van de stal plakt aan hun huid. En dat terwijl hygiëne juist gedurende de menstruatie erg belangrijk is om ziektes en infecties te voorkomen. Om zich op te frissen begeven de vrouwen zich naar de rivier, aangezien ze geen gebruik mogen maken van het sanitair binnenshuis.

De dagelijkse werkzaamheden zoals werken op het land gaan gewoon door – alles behalve werkzaamheden in huis. En dat na een gebroken nacht door de kou, plakkerige hitte of een trap van de dieren in de stal.

Naast ongewenst gezelschap van ongedierte en staldieren, worden de vrouwen in de stal lastig gevallen of zelfs aangerand door dronken mannen. De vrouwen zijn een gemakkelijk slachtoffer omdat ze zich in een onbeschermde omgeving bevinden op enige afstand van hun man of vader binnenshuis.

Onbespreekbaar onderwerp

"Menstruatie is iets natuurlijks. Als je niet menstrueert kun je niet zwanger worden. En zonder kinderen is er geen vooruitgang."

- Radha Paudel
(activiste en directeur van Action Works Nepal)

Menstruatie is overal ter wereld vaak een moeilijk bespreekbaar onderwerp - of er nu een taboe heerst of niet. Door tradities zoals chhaupadi zijn meisjes geneigd om hun menstruatie verborgen te houden zodat ze in hun eigen bed kunnen slapen en gewoon naar school kunnen gaan. Hierdoor wordt het onderwerp nog minder bespreekbaar wat kan leiden tot onhygiënische handelingen en onjuiste aannames betreffende menstruatie.

De video's van The Guardian en Spuiten&Slikken [15.45-29.00min.] nemen de kijker mee naar gebieden in Nepal waar de chhaupadi traditie nog nageleefd wordt. Zowel mannen als vrouwen binnen deze gemeenschappen komen aan het woord. In het fragment van Spuiten&Slikken is ook Paudel in actie te zien. 

Gelukkig staat Paudel er niet alleen voor in haar strijd om verandering te brengen in hygiëne praktijken in Nepal. Gedragsverandering omtrent hygiëne is één van de peilers van IRC en SNV's programma Sustainable Sanitation & Hygiene for All (SSH4A) in Nepal, Bhutan, en Cambodja.

Disclaimer

At IRC we have strong opinions and we value honest and frank discussion, so you won't be surprised to hear that not all the opinions on this site represent our official policy.

Back to
the top