Skip to main content

Published on: 15/06/2015

Menstrual Hygiene Poster - BRAC

Doorbreken van het taboe op ongesteldheid in ontwikkelingslanden en het verbeteren van hygiëne voor vrouwen en meisjes tijdens de menstruatie. Daarvoor vraagt topzeilster Carolijn Brouwer aandacht bij de stop-over van de Volvo Ocean Race in Scheveningen volgende week. Vrijdag 19 juni geeft Brouwer het startsein voor de ‘Menstrual Hygiene Call to Action’, een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de VN-raad voor Water en Sanitatie WSSCC en diverse Nederlandse ontwikkelingsorganisaties waaronder Simavi en IRC. SCA, producent van onder meer Libresse, steunt de actie. Carolijn Brouwer is lid van Team SCA, de enige vrouwenboot in de Volvo Ocean Race.

Taboe

Iedere dag zijn wereldwijd meer dan 800 miljoen vrouwen ongesteld. Maar op menstruatie rust in veel ontwikkelingslanden nog een taboe. Vrouwen en meisjes weten niet waar menstruatie vandaan komt en hoe ze er in het dagelijks leven mee om kunnen gaan. Ook is er onvoldoende toegang tot schoon water, toiletten en maandverband. Dat beperkt allemaal de bewegingsvrijheid van vrouwen en meisjes en levert risico’s op voor hun veiligheid en gezondheid. Meisjes missen er lessen op school door en vrouwen lopen verdiensten mis omdat ze niet naar hun werk kunnen.

Internationaal groeit de aandacht voor menstruatie en de sociaal-culturele gevolgen ervan voor de ontwikkelingskansen van vrouwen en meisjes. Actie richt zich op meerdere fronten: bespreekbaar maken van menstruatie, praktisch beleid op het terrein van water, sanitatie en hygiëne (thuis, op school en op de werkplek), en zorgen dat er maandverband beschikbaar is. Voorbeelden zijn het mede vanuit Nederland ondersteunde bedrijf Afripads in Oeganda en de "1 Week Extra" campagne van Simavi, Rutgers en Women on Wings gericht op meisjes in India.

Extra inspanning

Carolijn Brouwer geeft op 19 juni symbolisch het startsein voor de ‘Menstrual Hygiene Call to Action’. Dit initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken brengt voor het eerst alle Nederlandse partijen bijeen die zich inzetten voor hygiëne tijdens de menstruatie in ontwikkelingslanden. Kernelementen van het initiatief zijn: meer samenwerking en afstemming, leren van elkaar en samen optrekken in internationaal verband, bijvoorbeeld bij de VN in New York waar in september de ontwikkelingsagenda voor de lange termijn wordt vastgesteld.

Partners bij de kick-off van de ‘Menstrual Hygiene Call to Action’ op 19 juni zijn: Simavi, Plan Nederland, SNV, IRC en Rutgers. Internationale partner is de Water Supply and Sanitation Collaborative Council (WSSCC), het speciale VN-onderdeel gericht op sanitaire en hygiënebehoeften van kwetsbare en gemarginaliseerde mensen. De WSSCC is maatschappelijk partner van SCA.  

Bij de kick-off zijn naast Carolijn Brouwers ook aanwezig: Lambert Grijns (BZ-ambassadeur voor reproductieve gezondheid en rechten), Archana Patkar (Programme Manager WSSCC), en Gabriella Ekelund (Vice-President SCA).

Voor meer  informatie: Vera van der Grift, IRC, email

Menstrual Hygiene Management and the SDGs : A Call to Action

Back to
the top