Skip to main content

Published on: 01/12/2014

Hoewel het erop lijkt dat toegang tot water, sanitatie en hygiëne een van de doelen wordt, ontbreken cruciale onderdelen zoals water en sanitatie op het werk, in klinieken en op scholen. Nu de discussie over de SDG's in de laatste fase aankomt, zetten Simavi en IRC deze thema's op 4 december 2014 in de schijnwerpers.

Investeren in toiletten bij scholen is investeren in gelijkheid tussen jongens en meisjes
"Een wereld waarin een op de drie mensen geen de toegang heeft tot fatsoenlijke sanitaire voorzieningen kunnen we niet accepteren. Daarom voeren we campagne voor het opnemen van water en sanitatie doelen in de opvolgers van de millenniumdoelstellingen na 2015 ", zegt Andy Palmen, directeur Partnership Development bij Simavi. "En we willen dat er niet alleen aandacht komt voor het belang van toegang tot water, sanitatie en hygiene in huis maar ook in scholen, zorginstellingen en op werkplekken."

Neem bijvoorbeeld een simpel toilet op scholen. Zonder de aanwezigheid hiervan mogen meisjes vaak niet naar school, zeker niet als ze menstrueren. Dat remt hun ontwikkeling en vergroot de ongelijkheid tussen meisjes en jongens. Of neem goede voorzieningen op het werk. Voor elke US$ 1 die wordt geïnvesteerd in water en sanitatie, wordt US$ 4,30 terugverdiend door hogere productiviteit. Daarmee staan water en sanitatie aan de basis van duurzame economische ontwikkeling.

Sanitation and Water for All Stuurgroep in Nederland
Op 4 december aanstaande vergadert de stuurgroep van 'Sanitation and Water for All' (SWA) in Nederland. SWA is een toonaangevend wereldwijd partnerschap tussen meer dan 90 ontwikkelingslanden, donoren, organisaties, NGO's en ontwikkelingsbanken, met als doelstelling universele toegang tot water, sanitatie en hygiëne.

Tijdens een bijeenkomst worden korte case studies gepresenteerd die het belang laten zien van water en sanitatie in scholen, klinieken en op het werk. "We doen een ultiem beroep op de aanwezige overheden, inclusief de Nederlandse overheid, om veel meer ambitie te tonen op het gebied van water, sanitatie en hygiene," zegt Andy Palmen. De komende maanden zijn er nog een paar gelegenheden waarop ze deze ambitie in de SDG's kunnen verankeren. Zo reist Ploumen op 12 december af naar de Europese Raad Buitenlandse Zaken om haar collegae EU ministers van Ontwikkelingssamenwerking te ontmoeten en afspraken te maken over hun positionering rond de SDG's. "Het is de hoogste tijd dat Ploumen een lans breekt voor water en sanitatie, inclusief in scholen, klinieken en op het werk," aldus Palmen. 

Meer informatie

De bijeekomst vindt plaats op 4 december, vanaf 18:00 uur in het Mauritshuis in Den Haag, bekend van de meesterwerken uit de Gouden Eeuw zoals Vermeers Meisje met de parel. Met journalist Charles Groenhuijsen als facilitator zullen korte case studies worden getoond door Nederlandse NGO's en vertegenwoordigers van de particuliere sector op innovatieve manieren om toegang tot water, sanitatie en hygiene in scholen, gezondheidscentra en de werkplek te bieden.

Speciale gasten zijn onder andere Nederlandse nationale voetballers Aron Winter, en Catarina de Albuquerque, de nieuw benoemde SWA vice-voorzitter. In 2009 werd ze bekroond met de Rechten van de Mens Gouden Medaille van het Portugese parlement voor het uitstekende werk op het gebied van de mensenrechten.

Het evenement in het Mauritshuis wordt georganiseerd door Simavi, IRC, NWP in samenwerking met het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken DGIS.

Contactpersoon voor Pers: Andy Palmen | Andy.Palmen@simavi.nl | T. +31 (0)23 517 57 97 | M. +31 (0)6 50 25 09 88

 

 

Back to
the top