Skip to main content

Publicatiedatum: 28/06/2014

Op 30 juni en 1 juli komen er 160 specialisten, overheidsfunctionarissen en non-profit medewerkers uit 18 landen naar het 5e WASH Sustainability Forum in de RAI in Amsterdam om antwoorden te vinden op deze vragen. Tijdens het Forum worden allerlei handvatten gepresenteerd die kunnen worden gebruikt om water-, sanitatie- en hygienevoorzieningen te meten en te monitoren, om ze zo duurzaam te maken. Stef Smits, senior programme officer van IRC, legt uit hoe het werkt: "Het gaat bijvoorbeeld om instrumenten die vaststellen of water zal blijven stromen en aan alle normen, zoals kwaliteit en betrouwbaarheid, voldoet."

Maar om schoon drinkwater te blijven leveren is er veel meer nodig dan pijpleidingen en pompen. Verschillende organisaties zullen daarom hun duurzaamheidsinstrumenten presenteren op de beurs die tijdens het forum plaastvindt.Smits: "Met duurzaamheidsinstrumenten controleren we niet alleen of er daadwerkelijk water uit de kraan komt, maar bijvoorbeeld ook of het waterleidingbedrijf de boekhouding op orde heeft en een onderhoudsplan volgt.

Een goed voorbeeld is het SIASAR systeem in Centraal-Amerika. Dit systeem classificeert alle water- en sanitatievoorzieningen op basis van een aantal indicatoren op een schaal van A tot D. Een systeem met een A waardering voldoet aan alle regelgeving en kan nog vele jaren mee. Een systeem met waardering D heeft urgente ondersteuning nodig. Zo kan de gemeente op tijd ingrijpen en zorgen dat een voorziening werkend blijft. Deze waarderingen en de indicatoren helpen gemeentes dus om toezicht te houden en waterbedrijven te ondersteunen waar nodig."

Voor goede voorzieningen is management en financiering cruciaal. 'Wat kost dat en wie betaalt die kosten?' zijn misschien wel de belangrijkste vragen om mee te beginnen.

De WASHCost Share tool, ontwikkeld door IRC maakt inzichtelijk welk serviceniveau met een bepaalde investering kan worden bereikt en helpt kosten en duurzaamheidsrisico's vooraf te toetsen. Het zet belangrijke vragen die komen kijken bij het installeren en onderhouden van een voorziening op een rij, zoals wie het onderhoud pleegt en vernieuwing van de voorziening op termijn, wat dit kost en wie deze kosten betaalt. De informatie wordt gepresenteerd in een snel en eenvoudig overzicht.

Het WASH Sustainability Forum werd vijf jaar geleden geïnitieerd om aandacht te vragen voor het probleem van duurzaamheid en om duurzaamheid te stimuleren. De afgelopen WASH Sustainability Fora hebben een verschuiving in de manier waarop de sector denkt en praat over watervoorziening aangemoedigd.

Dit jaar ligt de focus op praktische instrumenten en aanpakstrategieën om duurzaamheid in de WASH sector te verbeteren. Er wordt ook actief gezocht naar instrumenten om gedragsverandering op het gebied van sanitatie en hygiene te stimuleren en toetsen, want daarin is nog veel ruimte voor verbetering, ook in samenwerking met de private sector. 

Het forum is georganiseerd door IRC in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Aguaconsult, het Water en Sanitatie Programma van de Wereldbank, UNICEF en in de VS gevestigde organisaties, WASH Advocates en Global Water Challenge (GWG) een coalitie van NGOs.

 

Disclaimer

At IRC we have strong opinions and we value honest and frank discussion, so you won't be surprised to hear that not all the opinions on this site represent our official policy.

Back to
the top