Skip to main content

Een duurzaam kado, daar hebben we wat aan!

Published on: 29/11/2019

IRC lanceert #GivingTuesday-campagne.

DEN HAAG - 29 november 2019 - Het verhaal van het IRC gaat over een andere wereldwatercrisis dan die de meeste mensen kennen. Meedoen aan #GivingTuesdayNL op 3 december geeft IRC een kans om dit verhaal – soms onzichtbaar voor het publiek – te delen en mensen te vragen om duurzaam te geven.

Martin Watsisi - IRC WASH expert in Uganda

We kennen ze allemaal. De plaatjes van een jongetje bij een stromende waterkraan, vrouwen met emmers op hun hoofd. Trotse mensen bij een toilet. En als we die foto's zien dan denken we: daar is water, daar is een toilet, maar dat is niet zo. De werkelijkheid is dat meer dan 30% van de waterpompen en kranen na een aantal jaren niet meer werkt en dat toiletten kapotgaan. Deze voorzieningen maken deel uit van een complex systeem dat onderhouden en bewaakt moet worden. Er moeten regels en voorschriften zijn, planning- en managementsystemen, financiering en beleid, allemaal onderdelen van het zogenaamde water, sanitatie en hygiene (WASH) systeem.

IRC staat voor het ondersteunen van de verschillende onderdelen van het WASH-systeem die samen voor duurzame voorzieningen zorgen.

Dit jaar zamelt IRC op #GivingTuesday fondsen in voor drinkwater, en schone toiletten op scholen en in ziekenhuizen in Burkina Faso, Ethiopië en Oeganda. Voor voorzieningen die blijven werken. Op dinsdag, elke dag van de week en altijd. Klinkt logisch toch?

IRC vraagt het publiek om een kado dat langer meegaat dan een dinsdag alleen...

€ 4000 per maand. Dit is een bedrag dat duurzame activiteiten zou kunnen ondersteunen, zoals scholen helpen met geld voor WASH of het trainen van monteurs in het leveren van onderhoudsdiensten voor zowel klinieken als scholen.

Een groot bedrag, veel kleine bedragen, of beter nog, een maandelijkse donatie. Ze tellen natuurlijk allemaal mee.

WASH-helden zoals Kato Joram, de jongste handpompmonteur die in Kabarole, Oeganda werkt, en monseigneur Lucas Kalifa Sanou, de aartsbisschop van Banfora, ondersteunen IRC bij het overbrengen van hun boodschap. En deze boodschap is:

Geef iets wat langer duurt dan een dinsdag.
Geef hier
Noot van de redactie

Wilt u meer weten over de stand van zaken rondom WASH in gezondheidscentra en scholen, over hoe IRC aan het verbeteren van huidige systemen in deze instellingen werkt en wat we nog meer kunnen doen met #GivingTuesday-donaties? Klik hier.

Lees de blog van de Directeur van IRC, Patrick Moriarty over hoe effectieve filantropie een leidraad kan zijn voor globale en duurzame verandering en wat een vis en een visser hier mee te maken hebben.

Volg IRC's social mediaberichten op Facebook en Twitter: @IRCWASH - #GivingTuesday #GivingTuesdayNL

Over IRC

IRC is een non-profit organisatie en speelt een belangrijke internationale rol op het gebied van drinkwater, sanitatie en hygiëne. Samen met lokale en nationale overheden, met donoren en bedrijven, met gemeentes en dorpen verwezenlijken we onze visie: een wereld waarin geen kind en geen volwassene ooit nog ziek wordt omdat zij of hij geen toegang heeft tot schoon drinkwater en een toilet. Een wereld waarin volwassenen en kinderen erop kunnen vertrouwen dat er altijd drinkwater is en het afvalwater wordt afgevoerd.
IRC werkt samen met partners in Burkina Faso, Ethiopië, Ghana, Honduras, India en Oeganda en doet onderzoek om problemen op te lossen, systemen te verbeteren en modellen te ontwikkelen voor duurzame en rechtvaardige dienstverlening, voor iedereen, voor altijd.

Contact

T +31 70 304 4000

E-mail: communications@ircwash.org